Aktywni – wierzący i niewierzący

(Zam: 15.03.2012 r., godz. 13.08)

Wrogiem wszelkiego rodzaju aktywności życiowej nie jest wiara lub jej brak, a… bierność. Gdy głównym pochłaniaczem energii życiowej ludzi stają się czynności wykonywane rutynowo, machinalnie, bezrefleksyjnie. Gdy obok wykonywania czynności niezbędnych do życia, utrzymania się starcza czasu jedynie na spotkania towarzyskie i wielogodzinne oglądanie telewizji lub gry komputerowe.

Ludzie niewierzący i wierzący winni uszanować swoje odmienne światopoglądy i wyzbyć się myślenia o sobie jako o „lepszych”. Słowa wypowiedziane i napisane w dobrej wierze mogą dla jednych być zrozumiałe, a dla innych bolesne i krzywdzące – nierzadko wbrew woli i intencjom piszącego. Jako katolik nie stroniący od kontaktów z osobami o innym stosunku do Boga, wiary, jestem przekonany o tym, co pisał i o czym mówił ks. Józef Tischner, że „Kościół, który będzie potrafił rozmawiać z ludźmi „spoza” lub z jego obrzeży, z obojętnymi religijnie, a szczególnie ze swoimi nieprzyjaciółmi, będzie lepiej rozumiał sam siebie, a przez to uniknie rozmaitych pułapek i także swoim członkom oszczędzi niepotrzebnych rozterek i dramatów.”

„Się Dzieje!” jest pismem przyjaznym dla każdego, kto ceni aktywność życiową
rozumianą jako nastawienie typu „być”, a nie „mieć”. „Być” czyli szukać samopotwierdzenia w świadomym przeżywaniu własnej egzystencji – w tym, co się myśli, czuje i robi. To pismo dla osób wybierających i realizujących wartość pod tytułem „stymulujące i aktywne życie dla dobra innych, nie tylko siebie”. Dla ludzi, którzy postrzegają się jako osoby, a nie zbiór rzeczy i ról.

Artur Laskowski

Napisz komentarz

• Treść komentarza powinna być związana z tematem artykułu.
  • Komentarze ukazują się dopiero po uzyskaniu akceptacji administratora.
  • Komentarze naruszające netykietę nie będą publikowane.
  • Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. nie będą publikowane.