Powstały nowe organizacje obywatelskie

(Zam: 17.02.2012 r., godz. 15.30)

Przy wsparciu Wyszkowskiego Inkubatora Pozarządowego powstały w powiecie wyszkowskim dwie pierwsze organizacje obywatelskie: Fundacja Nad Bugiem i Wyszkowski Uniwersytet Trzeciego Wieku.

Fundacja Nad Bugiem została ufundowana przeze mnie i moją żonę, Danutę. Została zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Sądowym 28 lutego 2012 r. Siedzibą organizacji jest Brańszczyk. W skład zarządu wszedł – obok fundatorów – Andrzej Grajczyk. Fundacja powstała w celu promowania, wspierania i inicjowania działalności społecznie użytecznej w sferze zadań publicznych (określonych w ustawie o działalności pożytku publicznego i wolontariacie) na rzecz społeczności, głównie społeczności lokalnej. Jednymi z pierwszych wyzwań, jakie przed sobą stawiamy w fundacji, jest organizacja centrum wolontariatu na terenie gminy Brańszczyk, organizacja czasu wolnego dzieci i młodzieży oraz wsparcia dla osób
samotnych, schorowanych.

Druga z wymienionych organizacji – stowarzyszenie Wyszkowski Uniwersytet Trzeciego Wieku – została powołana w walentynki, 14 lutego 2012 r. Wyszkowski Uniwersytet Trzeciego Wieku powstał z mojej inicjatywy w 2010 r. przy Wyszkowskim Ośrodku Kultury „Hutnik”, gdy pełniłem tam funkcję dyrektora. Przetrwał najtrudniejszy pierwszy rok działalności. Bardzo ważną rolę przy jego tworzeniu pełniła pani Maria Ślubowska, wieloletnia kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej w Wyszkowie, obecnie na emeryturze, która podjęła się roli koordynatora uniwersytetu.

W nowy rok akademicki 2011/2012 uniwersytet wkroczył w nowej rzeczywistości. Zarządzanie ośrodkiem powierzono nowemu dyrektorowi, zaś sam uniwersytet zyskał nowego patrona – Akademię Humanistyczną im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku. Nowy dyrektor zezwolił na kontynuowanie spotkań w ramach uniwersytetu trzeciego wieku, ale wyraźnie zaznaczył, że nie widzi możliwości dofinansowywania tej formy działalności z budżetu ośrodka. Tak działo się w pierwszym roku istnienia uniwersytetu – WOK „Hutnik” wspierał go także finansowo, ponieważ na honoraria dla wykładowców nie starczało z czesnego pobieranego od słuchaczy.

Teraz z pomocą przyszedł Wyszkowski Inkubator Pozarządowy. Zachęciłem słuchaczy uniwersytetu do podjęcia trudu utworzenia stowarzyszenia Wyszkowski Uniwersytet Trzeciego Wieku – deklarując wsparcie, doradztwo, pomoc organizacyjną i finansową ze strony Inkubatora. Po kilku tygodniach przygotowań statutu i dokumentów niezbędnych do utworzenia stowarzyszenia, grupa słuchaczy uniwersytetu spotkała się na walnym zebraniu założycielskim. Doszło do niego w walentynki 14 lutego 2012 r. w Miejsko-Gminnej Bibliotece Publicznej w Wyszkowie. Prezesem nowego stowarzyszenia wybrana została Anna Balcerkiewicz. Komitet Założycielski, do którego obok mnie weszły Teresa Tomaszuk i Marianna Ślubowska, przygotował i złożył dokumenty rejestracyjne stowarzyszenia w Krajowym Rejestrze Sądowym.

Dzięki usamodzielnieniu się Wyszkowski Uniwersytet Trzeciego Wieku zyska na znaczeniu, a przede wszystkim będzie miał możliwość ubiegania się o środki na działalność. Słuchacze Uniwersytetu liczą też na to, że będą bardziej widoczni – może dzięki temu władze Wyszkowa docenią wartość przedsięwzięcia i zechcą, jak to się dzieje w wielu miejscach w Polsce, także w pobliskim Pułtusku, wspierać finansowo uniwersytet, który daje ponad 50 seniorom regularnie uczestniczącym w wykładach możliwość samorealizacji i twórczego rozwoju.

Artur Laskowski

Napisz komentarz

• Treść komentarza powinna być związana z tematem artykułu.
  • Komentarze ukazują się dopiero po uzyskaniu akceptacji administratora.
  • Komentarze naruszające netykietę nie będą publikowane.
  • Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. nie będą publikowane.