Połączył ich chleb

(Zam: 31.10.2013 r., godz. 10.03)

Niepowtarzalny charakter miało spotkanie, które odbyło się 30 listopada na zakończenie projektu „Uczymy się piec – ciasta i chleby to nasze wypieki”

– Spotykamy się dzisiaj głównie po to, by kultywować tradycje wiejskie Puszczy Białej, gdzie jest kolebka tradycji sięgająca bardzo odległych czasów” – powiedziała prezes stowarzyszenia Grażyna Popowicz. Stowarzyszenie „Grądy Szlacheckie–Moja Wieś” zamierza być propagatorem tej tradycji. Budując swoją tożsamość na tradycji, zamiłowaniu do małej ojczyzny – sięgają po to, co w niej najpiękniejsze: ludzie, ich historie, życie.

Jeszcze rok temu mało kto wiedział o niewielkiej miejscowości Grądy Szlacheckie w gminie Długosiodło. Po tym jednak, jak – po wielu trudach – powstało stowarzyszenie, wiele się tu zmieniło. Nadal żyją tu ludzie skromnie, czasem wręcz biednie, w domostwach oddalonych od siebie, a mimo to – teraz już bliżsi sobie. Stowarzyszanie przyjęło sobie za cel integrację tej społeczności, jak również kultywowanie tradycji. Jak mówi Grażyna Popowicz: „pieczenie i gotowanie tego, co robiły nasze mamy, babcie – to element lokalnej tradycji”.

Jako bardzo młode stowarzyszenie organizacja przystąpiła do projektu „Działaj Lokalnie”, „aby wyciągnąć panie i ich rodziny z ciepłych pieleszy z myślą, że może choć na chwilę zapomną o gospodarstwie i kłopotach dnia codziennego” – wyznaje prezes. W czasie trwania projektu co tydzień spotykały się, aby sięgając po dawne przepisy, czasem schowane w nieużywane książki kucharskie – wypiekać kolejne chleby, ciasta pachnące domem, rodziną, historią. Z każdym kolejnym spotkaniem ich zaangażowanie, radość ze wspólnej pracy, wspólnie spędzonego czasu były coraz większe. Jedna z uczestniczek projektu, Krystyna Pujer wyznaje: – To było dla mnie bardzo miłe, aby wyjść z domu, razem z innymi, w towarzystwie zrobić coś tak dobrego. Gdyby nie ten projekt, to każda z nas nadal by siedziała w domu. Udało się tyle osób wyrwać ze zwykłej, szarej, nudnej codzienności.

– Uśmiech i integracja uczestniczek projektu znaczą dla mnie bardzo wiele – ze wzruszeniem podkreśla Grażyna Popowicz. W konkursie podsumowującym projekt prezentowane były wypieki w dwóch kategoriach: ciasta i chleby. Jury oceniało 10 ciast i 9 chlebów. Za najlepsze chleby uznano wypieki Zdzisławy Zwolskiej z Chrzczanki Folwark (I miejsce), Marka Machnowskiego ze Znamiączek (II miejsce) oraz Agnieszki Adamczyk z Borek (III miejsce). W kategorii ciasta bezkonkurencyjne okazały się pączki Krystyny Pujer, II miejsce zdobyło ciasto drożdżowe Justyny Mróz, zaś szarlotka Jadwigi Choszczyk zajęła III miejsce. Wszystkie panie reprezentowały Grądy Szlacheckie.

W formie małej broszurki stowarzyszenie wydało „Tradycyjne przepisy wiejskie”, gdzie zostały zamieszczone wybrane przepisy na chleby i ciasta pieczone w ramach projektu. Lista nagrodzonych osób oraz przepisy na wyróżnione wypieki znajdują się na stronie internetowej stowarzyszenia: gradyszlacheckie.pl.

Z przebiegu działań projektowych trwających od września do listopada 2013 r. powstał krótki film, który zostanie zgłoszony do konkursu „Opowiedz…”. Konkurs służy wyłonieniu, nagrodzeniu i promowaniu najlepszych przykładów twórczego pokazywania projektów „Działaj Lokalnie”.

Najnowszym pomysłem stowarzyszenia było spotkanie z Mikołajem. 6 grudnia każdy dom w Grądach Szlacheckich, w którym mieszkają dzieci odwiedził Mikołaj obdarowując je upominkiem.

Danuta Laskowska