Działaj lokalnie dla dobra wspólnego

(Zam: 28.05.2013 r., godz. 08.21)

W VIII edycji Programu „Działaj Lokalnie” wspierane będą projekty, które inicjują współpracę mieszkańców na rzecz dobra wspólnego. Jest on prowadzony z myślą o organizacjach pozarządowych oraz grupach nieformalnych, które podejmują wspólny wysiłek, aby w ich społecznościach żyło się lepiej.

W ramach konkursu wsparte mogą być projekty, które:
 zakładają współdziałanie mieszkańców, dzięki któremu możliwe jest osiąganie celów o charakterze dobra wspólnego;
 wynikają z potrzeb danej społeczności;
 mają jasno określony cel, dobrze zaplanowane działania, mierzalne rezultaty i rozsądne koszty realizacji;
 przewidują takie działania, które będą kierowane do określonej grupy odbiorców, a jednocześnie będą służyć całej społeczności;
 będą realizowane wspólnymi siłami mieszkańców i instytucji życia lokalnego – samorządów, przedsiębiorców i organizacji społecznych;
 będą umiejętnie i w sposób przemyślany angażowały zasoby lokalne – naturalne, społeczne, ludzkie i finansowe.

Organizacje oraz grupy nieformalne, które poszukują inspiracji do działania mogą skorzystać z doświadczeń innych. Program „Działaj Lokalnie” to już ponad 5340 zrealizowanych projektów oraz ponad 23 mln złotych przekazane w postaci grantów. Wszystkie dotychczas dofinansowane inicjatywy opisane są na stronie www.dzialajlokalnie.pl w zakładce pod nazwą „Baza projektów”. Część z nich to uniwersalne rozwiązania, które z powodzeniem mogą być zastosowane w każdej polskiej gminie.

Program adresowany jest do:
 organizacji pozarządowych posiadających osobowość prawną (tj. fundacji, stowarzyszeń, oddziałów Caritas zarejestrowanych w KRS lub klubów sportowych zarejestrowanych w ewidencji Starosty Powiatowego);
 grup nieformalnych (w tym także oddziałów terenowych organizacji nieposiadających osobowości prawnej), w których imieniu wniosek złoży organizacja pozarządowa (jak wyżej) lub jedna z następujących instytucji publicznych: przedszkole publiczne, szkoła publiczna, instytucja kultury, biblioteka publiczna, ośrodek pomocy społecznej. Instytucje te muszą posiadać osobowość prawną lub dysponować stosownym pełnomocnictwem od organu, któremu podlegają, do reprezentowania go w zakresie umożliwiającym przeprowadzenie planowanych działań, podpisanie umowy oraz rozliczenie projektu;
 grup nieformalnych, występujących z wnioskiem samodzielnie, jako tzw. Inicjatywa DL.

W konkursie mogą wziąć udział te organizacje i instytucje które:
 mają siedzibę w gminach: Brańszczyk, Długosiodło, Jadów, Klembów, Poświętne, Rząśnik, Sadowne, Strachówka, Tłuszcz, Wołomin, Wyszków, Zabrodzie;
 planują prowadzić działania na terenie jednej z wymienionych gmin.

Inne ważne informacje:
 kwoty dotacji: maksymalnie 6000 zł;
 pula na dotacje: 55000 zł;
 planowany termin prowadzenia naboru wniosków: od 13 maja do 23 czerwca 2013 r;
 czas realizacji projektów: projekty mogą trwać od trzech do sześciu miesięcy i muszą być realizowane w okresie od września 2013 do lutego 2014 r;
 organizacja ma zaplanowany wkład własny w wysokości minimum 25 proc. wartości wnioskowanej dotacji, z czego min. 5 proc. w postaci finansowej;
 wnioski należy składać tylko i wyłącznie w formie elektronicznej.

Wnioski należy przygotować w generatorze dostępnym na stronie www.system.dzialajlokalnie.pl. Aby z niego skorzystać trzeba wpierw utworzyć konto korzystając ze swojego adresu poczty elektronicznej.

Przy tworzeniu wniosku istnieje możliwość otrzymania wsparcia w dwóch formach:
1. Spotkań informacyjno-szkoleniowych.
2. Konsultacji, z których można skorzystać:
 osobiście w biurze Ośrodka „Działaj Lokalnie”, Tłuszcz, ul. Warszawska 4, II piętro, pokój 210;
 telefonicznie pod nr tel. 600 482 607;
 mailowo wysyłając pytanie pod adres info@dzialajlokalnie.waw.pl (czas udzielenia odpowiedzi może zależeć od ilości przesyłanych zapytań).

Ponadto operator programu planuje organizację spotkań informacyjnych w poszczególnych gminach. Informacje o datach i miejscu spotkań oraz wszelkie szczegóły dotyczące aplikowania o środki można znaleźć na stronie internetowej www.dzialajlokalnie.waw.pl.

Ośrodek „Działaj Lokalnie” prowadzi stronę na facebooku (DziałajLokalnie na Równinie Wołomińskiej) oraz udostępnia możliwość zapisania się do newsletteta na stronie www.dzialajlokalnie.waw.pl.W ten sposób stara się, żeby informacja o programie i konkursie dotarła do jak największej liczby zainteresowanych organizacji, grup nieformalnych i aktywnych osób.

Oprac. Danuta Laskowska